Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش گروه اجتماعی برنا ، دلایل محدودسازی تلگرام آن طور که به نظر می رسند ساده و پیش پا افتاده نیستند و از پیچیدگی های زیادی برخوردارند.

محمدصادق افراسیابی، معاون فرهنگسازی و توسعه کسب و کارهای مرکز فناوری اطلاعات و رسانه ای دیجیتال و ابوالقاسم خداوردی لو،کارشناس محتوای مرکز ملی فضای مجازی با حضور در خبرگزاری برنا به توضیح درباره  دلایل محدود سازی تلگرام و توسعه شبکه های مجازی داخلی پرداختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افراسیابی در این خصوص گفت: « سیاست دولت در راستا  محدودسازی و شکستن انحصار تلگرام است. در حال حاضر عمده پهنای باندی که در کشور مورد  استفاده قرار می گیرد، مربوط به تلگرام است. اتفاقات متعددی در این حیطه رخ داد و ما را به این نتیجه رساند که محدودسازی تلگرام به نفع کشور است.»

افراسیابی در خصوص دلایل عمده محدودسازی تلگرام گفت: « اولین دلیل ما در این خصوص عدم پاسخگویی صحیح مدیر تلگرام است. این دلیل خیلی از کشورها را به فیلتر تلگرام واداشت. بسیاری از پیام رسان ها در سطح جهان آیین نامه و اصول و قوانینی دارند که بر اساس آن فعالیت می کنند تا مانع فعالیت های مجرمانه در بستر پیام رسان ها شوند. اما تلگرام علی رغم خیلی از پیام رسان ها اصول و قوانینی ندارد و فعالیت های مجرمانه بدون هیچ محدودیتی در آن رخ می دهد. بسیاری از کشورها، پس از شناسایی مجرم در فضای مجازی، از فعالیت او در فضای مجازی جلوگیری به عمل آورده و حتی اقدام به شناسایی و مجازات وی می کنند اما حداقل کار این است که جلوی فعالیت های مجرمانه وی گرفته شود که متاسفانه چنین امکانی در تلگرام وجود ندارد.»

او افزود: « آقای دوروف خود را موظف به پاسخگویی در برابر هیچ عرف و قانونی نمی داند و تنها به یک قانون من درآوردی بسنده کرده است که  در واقع رواج بی قانونی است. حتی فعالیت هایی  بوده است که تلگرام خود آن ها را جرم اعلام کرده است اما شاهد فعالیت آزادانه همین موارد در فضای تلگرام هستیم و وقتی درخواستی برای جلوگیری از ادامه فعالیت چنین کانال هایی از مسولان تلگرام می کنیم شاهد بی توجهی آن ها به این مهم هستیم. در بهترین حالت شاهد توقف فعالیت های چنین کانال هایی به مدت چندساعت بودیم و بعد از آن، کانال های خاطی دوباره به فعالیت های خود ادامه دادند.»

خداوردی لو در ادامه در خصوص همین مبحث گفت : چنین فضای آنارشیستی و بی قانونی موجب  فعالیت آزادانه شبکه های مجرمانه و قاچاق شده است. که در مقابل آن هیچ کس پاسخگو نیست و فرایند کشف مجرم از طریق سیستم مکان یاب تلگرام بسیار هزینه بر و زمان بر است. قطعا هر وسیله ای کاربرد های خوب و بدی دارد اما باید بررسی شود تا دید آیا وسیله مورد نظر در لحظه برای جامعه منفعت بیشتری دارد یا تاثیرات منفی مخرب تری بر جامعه می گذارد و در چنین شرایطی قطعا عقل حکم می کند که وسیله ای که منفعت بیشتری دارد را برگزینیم.»

در ادامه افراسیابی  افزود:« همانطور که گفته شد بیشترین پهنای باند کشور در جهت استفاده از تلگرام مصرف می شود که این خود باعث ضرر اقتصادی به کشور می شود. از طرفی مسئله دیگری که ضرورت محدودسازی تلگرام را تاکید کرد بحث ارز اینترنتی گرام است. تلگرام عنوان کرده است که ایران در لیست تحریم های این سازمان قرار دارد اما اگر این گفته آقای دوروف مثل سایر گفته هایشان خلاف واقع باشد، اقتصاد کشور در خطر است. لذا تلگرام فقط در ایران است که چنین پیام رسان پرمخاطب با این حجم از کاربران است و سایر کشورها چندان آشنایی با تلگرام ندارند. از همین باب است که ما احتمال می دهیم ارز اینترنتی گرام اساسا برای لطمه زدن به اقتصاد ایران طراحی شده باشد تا به واسطه حجم زیاد کاربران ایرانی، تلگرام به اقتصاد ایران ضربه وارد کند. و ضربه به اقتصاد یعنی ضربه به زندگی تمام کسانی که در ایران زندگی می کنند. لذا مقابله با تلگرام از اهمیت بالایی برخوردار است.»

افراسیابی درباره مزایای پیام رسان های داخلی گفت:« ما در این پیام رسان های فضای کسب و کار امن و امکانات اتصال مستقیم به شبکه شتاب را فراهم کرده ایم تا کاربران بدون هیچ گونه دغدغه فکری در جهت عدم رسیدن کالای مورد نظر و یا عدم پرداخت مبلغ توسط مشتری،  به خرید و فروش بپردازند و همچنین از سایر مزایا و امکانات این پیام رسان ها اعم از امکانات هواشناسی،بانکی و… استفاده کنند. افرادی که در تلگرام کسب و کار دارند هم نگران ادامه این کسب و کار نباشند. ما در حال حاضر در حال طراحی رباتی هستیم که در گروه تلگرامی مورد نظر عضو شده و سپس با نظر مثبت مخاطب و نصب بودن برنامه بر روی دستگاه وی، اقدام به انتقال فرد به کانال غیر تلگرامی می کند. در صورت فیلتر تلگرام، با استفاده از کلاینت هایی مثل موبوگرام، مخاطب قادر به دسترسی به اکانت تلگرامی خود است. البته باید در نظر داشت که پس از رایج شدن ارز اینترنتی گرام، مشخص نیست که دسترسی به تلگرام به چه صورت خواهد بود. اما مردم نمی توانند روی چیزی که قطعی نیست سرمایه گذاری کنند. و چنانچه ارز گرام رایج شود سرنوشت تلگرام مشخص نیست. دغدغه دولت، دغدغه مردم است و دولت تدبیر و امید به دنبال شکل گیری کسب و کارهاست و تمامی دستگاه ها خود را ملزم به حمایت از کسب و کار به ویژه کسب و کارهای فرهنگی و در حیطه فضای مجازی می دانند. در همین دولت کسب و کارهای حمل و نقل اینترنتی شکل گرفت. این پاول دوروف است که می خواهد با آوردن ارز گرام مانع رونق کسب و کارها در تلگرام شود و مسولان را وادار به فیلتر کردن تلگرام کند با این تصور که با فیلتر تلگرام مردم علیه حاکمیت می شورند در صورتی که این تصور سرتاسر مهمل است.مردم باید هوشیار باشند که مدیر تلگرام خود با این تصور دست به خودکشی رسانه ای می زند و خود قصد فیلتر شدن این پیام رسان را دارد که اگر غیر از این بود، به هزاران درخواست مذاکره مسولان ما پاسخ مثبت می داد. وقتی از وی میخواستیم کانال هایی را که محتوای مجرمانه دارند و باعث ترویج خشونت اجتماعی می شوند را مسدود کند و یا در ایران هم چون سایر کشورها دفتری بزند، اعلام همکاری می کرد و نه اینکه با مخالفت خود چنین پیامی را به مسولان ما برساند که فیلتر تلگرام امری ضروری است.»

ابوالقاسم خداوردی لو نیز درباره مولفه ها و معیارهای تاثیرگذار در فضای مجازی گفت:« در فضای مجازی مرز ها را  پلتفرم ها تعیین می کنند. در واقع در این جا دو مولفه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا مطرح می شود. اگر بپذیریم که این مولفه ها باید به خدمت اقتصاد و فرهنگ دربیایند، لزوم اینترنت ملی  و شبکه ملی اطلاعات آشکار می شود. یکی از ارکان این شبکه  پیام رسان است. در گذشته ما کمتر امکانات و اطلاعات راه اندازی پیام رسان داخلی را داشتیم اما در حال حاضر نه تنها امکانات و اطلاعات آن را داریم، بلکه پیام رسان های داخلی حدود ۵۰ هزار عضو حتی در خارج از ایران گرفته اند. حتی پیام رسان تلگرام هم در سیستم خود باگ های فراوانی داشت و حتی زمانی که یک شبه اعضا آن چند برابر شدند، پیام رسان از دسترس خارج شد. جامعه ما باید به این باور برسد که پیام رسان هایی داخلی که به  مراتب  از تلگرام از هر نظر در سطح بالاتری قرار دارند، امکان خطا و باک هم هست. پیام رسان های داخلی به تناسب استقبالی که از آن ها می شود، رشد می کنند.مردم از پیام رسان های داخلی استقبال ویژه ای کرده اند طوری که یکی از این پیام رسان ها در عرض ۴۸ ساعت با استقبال ۲۵۰ هزار نفر از کاربران مواجه شد. تا وقتی پیام رسان داخلی شکل نگیرد، به دلیل محدودیت هایی چون عدم دسترسی به شبکه شتاب و… نمی توانیم شاهد گسترش کسب و کارها باشیم.اولویت فیلتر تلگرام مباحث  اقتصادی است. نباید انکار کرد که یک پیان رسان ممکن است باعث بروز معضلات فرهنگی هم شود اما اولویت ما مسائل اقتصادی است.»

افراسیابی نیز خاطر نشان کرد:« پیام رسان بیسفون همراه با تلگرام به بازار عرضه شد و حتی در زمان خود ، از تلگرام بسیار توسعه یافته تر بود اما علت عدم پیشرفت آن، عدم حمایت صحیح دولت بود. در گذشته دولت عزم جدی در راه توسعه پیام رسان داخلی نداشت. بیسفون خیلی زودتر از تلگرام  پا به عرصه صوت و تصویر گذاشت اما یکی از نهادهایی که زیر نظر قوه مجریه نیست، به بهانه هراس از کم شدن درآمد اقدام به شکایت از این پیام رسان و جلوگیری از فعالیت آن کرد. بیسفون توسعه پیدا نکرد زیرا صدا و سیما همکاری های لازم را به عمل نیاورد و جلوی توسعه امکانات صوت و تصویر بیسفون را به شکل حقوقی گرفت. اما امروز همه همراه شدند. سعه صدر مسولان بیشتر شده و در مقابل هر خبر و شایعه کوچکی واکنش از خود نشان نمی دهند و دستگاه قضای ما نیز مکلف شده است که برای هر مورد جزئی اقدام به تشکیل پرونده ننماید. در گذشته همه چیز به نفع پیام رسان های خارجی بود که البته امروز دیگر اینگونه نیست. یعنی حتی استقبال مردن هم صورت گرفت ولی به علت عدم حمایت همین پیام رسان های داخلی با مشکل مواجه شدند. در سال ۹۶ پیمایشی انجام شد که در آن از دانشجویان ۷ دانشگاه معتیر کشور در رابطه با پیام رسان ها سوالاتی شد. در این پیمایش ما متوجه شدیم که قریب به ۷۰ درصد دانشجویان از فضای مجازی استفاده می کنند. و در سوال بعدی متوجه شدیم که آنها ابتدا به صدا و سیما، بعد مطبوعات داخلی، بعد شبکه های ماهواره ای و بعد شبکه های اجتماعی در انتشار اخبار موثق اعتماد دارند و شبکه های اجتماعی را صرفا به دلیل ارزان تر بودن و راحت تر بودن انتخاب می کنند اما هر چیزی که در آن منتشر می شود را خبر ندارند و به صدا و سیما در انتشار اخبار موثق اعتماد بیشتری دارند. این نشان دهنده این است که مرجعیت صدا و سیما و مطبوعات داخلی همچنان پابرجاست  مردم ما امروز به این بلوغ رسیده اند که رفتارشان را با اخبار صدا و سیما و مطبوعات هماهنگ کنند و مسولان نباید هراسی از جمعیت زیاد کاربران در تلگرام بابت باور کردن اخبار کذب داشته باشند. اما بحث امروز اما دغدغه اصلی ما تمروز مسائل اقتصادی است. متاسفانه مردم ما امروز در حوزه اقتصاد به سراغ کالای ارزان تر می روند و نمی دانند چه بسا ممکن است این کالا قاچاق باشد. لذا مسائل اقتصادی از پیچیدگی های خاص خود برخوردار است. لذا این نهاجرت از پیام رسان خارجی به داخلی حتما باید صورت پذیرد زیرا که با آینده اقتصادی مملکت درگیر است.انشاالله این مسئله هم مثل خیلی از مسائل از جمله طرح ریجیستری، در همین دولت تدبیر و امید موفقیت آمیز خواهد بود.»

خداوردی لو درباره تمهیدات اندیشیده شده برای کسب اعتماد مردم به پیام رسان داخلی گفت:« اولین  تمهیدات حقوقی است  مانند مصوبات و بخشنامه هایی در جهت تحکیم حریم خصوصی افراد ، دومین قدم همکاری افرادی است که با حضور و راه اندازی کانال در تلگرام موجب پیشرفت آن شدند. لازمه آن هم توسعه زیرساختی پیام رسان است تا ظرفیت پیشرفت داشته باشند. البته ما انتظار نداریم که یک شبه جمعیتی به اندازه کاربران الان تلگرام داشته باشیم اما خواستار پیشرفت آن هستیم و بحث بعدی هم امکانات دولت الکترونیک در بستر این پیام رسان ها است زیرا که این خدمات تنها در پیام رسان های داخلی ممکن است.مردم ما باید به این باور برسند که ما در راستای گسترش پیام رسان داخلی بسیار قدرتمند هستیم.»

او  درباره تصور برخی مبنی بر نظارتی بودن فضای پیام رسان های داخلی گفت:« ما اگر قصد بر نظارت داشته باشیم، هر پیام رسانی اعم از داخلی و یا خارجی را به راحتی رصد می کنیم. کشوری که معاند نظامش را روی هوا می زند، چنین کارهایی بسیار پیش پا افتاده است. پس این باور که پیام رسان خارجی امن است، باور غلطی است. از طرفی بخشنامه های گوناگون در خصوص نقض حریم خصوصی از سوی قوه قضاییه صادر شد و از طرف مقام معظم رهبری هم فتوایی صادر شد که تمامی این ها بر احترام به حریم خصوص افراد تاکید دارند. یکی از مشکلات بزرگ برخی افراد در تلگرام، انتشار آثار آن ها بدون کسب اجازه لازم از آنان بود. لازم به ذکر است که پیام رسان های داخلی ضمن توجه به این موضوع، از حقوق مولفین و مصنفین دفاع کرده و امکان به اشتراک گذاری بدون کسب اجازه صاحب اثر در این پیام رسان ها ممنوع است.»

خداوردی لو خاطر نشان کرد:« ارز اینترنتی گرام بدون برنامه ریزی شکل نگرفته است. بلکه هدایت کنندگان تلگرام با زیرنظر گرفتن کاربران و تحقیق بر روی سلایق آن ها شکل خواهد گرفت. این ارز بدون هیج محدودیتی در اختیار کاربران قرار خواهد گرفن که موجب تقویت قاچاق کالا خواهد شد زیرا که موجب روانه شدن مقدار زیادی ارز از کشور خواهد شد که نظارتی بر آن نیست. از طرفی برخی با سواد دیحیتال پایین اقدام به سرمایه کذاری در این راستا می کند که به سبب نبود نظارت، احتمال وقوع هر حادثه ای است.»

او درباره امکان جهانی شدن برخی از این پیام رسان  ها گفت:« برخی از پیام رسان های ما بعد داخلی قوی تر و برخی بعد بین المللی قوی تری دارند. هر پیام رسان و شبکه اجتماعی به تناسب جمعیتش پیشرفت می کند. اما در حال حاضر تلاش بر این است که امکانات و زیرساخت ها توسعه داده شود و قطعا به مرور زمان این توسعه در ابعاد مختلف صورت خواهد گرفت. بحث بعدی بازار های مشترک ما با کشورهای هم دین و هم زبان ماست که می توانیم از آن ها نیز استفاده کنیم. و تولیدات خود را با آن ها نیز به اشتراک بگذاریم.»

خداوردی لو تصریح کرد:« اگر کسانی که در تلگرام اقدام به توسعه کسب و کار خود کردند، از همان ابتدا این کار را در پیام رسان داخلی می کردند، نه تنها امروز پیام رسان های اول منطقه به کشور ما تعلق داشت، بلکه دیگر با محدود سازی تلگرام نگران کسب و کار خود نبودند. هر کس در زمین بیگانه‌خانه می سازد باید بداند که در این خانه ماندگار نیست زیرا که روزی باید زمین بیگانه را تحویل دهد.تلگرام در حال توسعه ارز اینترنتی‌گرام است و این در حالی است که از هیچکدام از شرکت های بخش خصوصی ما دعوتی جهت همکاری به عمل نیامده است. اگر ما با استفاده از پیام رسان های داخلی اقدام به توسعه پلتفرم ها و خدمات خود نکنیم، در سالهای آینده از بسیاری از کشورها عقب می مانیم. به عنوان مثال با استفاده از پیام رسان های داخلی ما حتی می توانیم ابلاغیه های قوه قضاییه را به آدرس مورد نظر ارسال کنیم. این امکان فقط در پیام رسان داخلی که سرور و فعالیت هایش مشخص است امکان رخدادن دارد.  قطعا هر پیشرفتی ابتدا سخت است و پیام رسان های داخلی هم در ابتدا مشکلات خاص خود را دارند، اما باید در نظر داشت که پیشرفت پیام رسان داخلی دارای منافع ملی است که سود آن عاید تک تک اعضا جامعه می شود.»

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ارز دولت فناوری کارشناس دانشجویان خبرگزاری برنا فیلتر میزگرد تلگرام آزاده مختاری پهنای باند محمد صادق افراسیابی پیام رسان گروه اجتماعی برنا گروه اجتماعی فیلتر تلگرام پیام رسان های ایرانی پیام رسان داخلی محدودسازی تلگرام محدودسازی ابوالقاسم خداوردی لو مرکز ملی فضای مجازی گرام دوروف پاول دوروف مدیر تلگرام پیام رسان خارجی پلتفرم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۰۴۷۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر دفاع: پاسخ ایران به اسرائیل هشداری محدود و پرهیز از گسترش درگیری بود

آفتاب‌‌نیوز :

 امیر سرتیپ آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح امروز (جمعه ۷ اردیبهشت ماه) در بیست و یکمین اجلاس وزرای دفاع سازمان همکاری‌های شانگ‌های در آستانه قزاقستان ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع وزرای محترم دفاع سازمان همکاری شانگ‌های از برنامه ریزی و استقبال گرم دولت محترم جمهوری قزاقستان؛ خصوصاً عالی جناب روسلان ژاق سیلقوف، وزیر محترم دفاع تقدیر و تشکر و نمود و افزود: در طول چند ماه گذشته اتفاقات ناگواری در جغرافیای امنیتی سازمان همکاری شانگ‌های نظیر حوادث تروریستی در ایران، روسیه و پاکستان که موجب کشته و مجروح تعدادی از شهروندان و مردم بیگناه شد به وقوع پیوسته است در اینجا لازم میدانم ضمن محکوم نمودن این حوادث با خانواده‌های قربانیان ابراز همدردی نمایم از سوی دیگر از هفت ماه پیش، تاکنون شاهد نسل کشی ارتکاب جنایت جنگی و کشتار وسیع زنان کودکان، امدادگران و خبرنگاران و تخریب وسیع زیر ساخت‌ها و بیمارستان‌ها توسط رژیم غاصب صهیونیستی در فلسطین هستیم که متاسفانه با حمایت و کمک‌های همه جانبه حامیان این رژیم و انفعال مجامع و سازمان‌های بین المللی همراه گشته است.

وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران ضمن به رسمیت شناختن حق دفاع مشروع ملت فلسطین، جنون کشتار و تروریسم دولتی رژیم صهیونیستی و حامیان آن را به شدت محکوم کرد و گفت: متاسفانه در ادامه تجاوزگری و جنگ طلبی رژیم صهیونیستی؛ اخیرا این رژیم با هدف تشدید و توسعه جنگ در منطقه و انحراف افکار عمومی از جنایات و نسل کشی خود در غزه با نقض صریح ماده ۳۱ کنوانسیون وین ساختمان کنسولی جمهوری اسلامی ایران در سوریه را هدف قرار داد که منجر به شهادت تعدادی از مستشاران نظامی کشورمان که بنا به دعوت این کشور در دمشق حضور داشتند، شد البته جمهوری اسلامی ایران بر اساس حق دفاع مشروع مندرج در ماده ۵۱ منشور ملل متحد و با توجه به عدم محکومیت این اقدام در شورای امنیت سازمان ملل متحد با تکیه بر مولفه‌های قدرت خود اقدام به تنبیه متجاوز کرد.

امیر سرتیپ آشتیانی با بیان اینکه پاسخ جمهوری اسلامی ایران به این تجاوزگری صرفاً یک اعلان هشدار محدود با هدف ایجاد بازدارندگی و در عین حال پرهیز از گسترش درگیری بود افزود: باید تاکید کنم جمهوری اسلامی ایران به دنبال جنگ و افزایش تنش در منطقه نمی‌باشد با این وجود هر گونه جسارت تعدی و محاسبه غلط توسط دشمنان با پاسخ مقتضی و پشیمان کننده روبرو خواهد شد.

سرتیپ ستاد محمدرضا آشتیانی مواضع اصولی کشور‌های عضو سازمان همکاری شانگ‌های در محکومیت حمله تروریستی به اماکن دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در سوریه را بسیار ارزشمند بر شمرد و گفت: ضمن تشکر از مواضع منطقی و سازنده دولت‌های روسیه و چین به ویژه در نشست ۱۴ آوریل شورای امنیت سازمان ملل متحد در حمایت از حق دفاع مشروع جمهوری اسلامی ایران تاکید مینمایم دفاع جانبدارانه و بی قید و شرط برخی کشور‌های غربی از اقدام رژیم صهیونیستی منجر به بی اعتباری و تضعیف نقش و کارکرد سازمان‌های بین المللی در ایجاد نظم و امنیت در جهان خواهد شد.

بسیاری از جنگ‌های چند دهه اخیر نتیجه سیاست‌های سلطه طلبانه غرب و ناتو بوده است

وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه حوادث و تجربیات امروز جهان ما را به سمت ضرورت درک واقعیات جدید نظام بین الملل و چگونگی شکل گیری هندسه نظم جدید جهانی رهنمون می‌سازد، تصریح کرد: در نظام بین الملل در حال گذار آنچه که بیش از همه به چشم می‌خورد؛ تشدید رقابت قدرت‌ها در عرصه‌ها و حوزه‌های وسیع‌تر به ویژه نظامی و امنیتی، نادیده گرفتن حقوق ملت‌ها، به کارگیری استاندارد‌های دوگانه در مواجهه با مسایل بین المللی، تشدید بحران‌های ژئوپلیتیکی مانند تلاش جدید غرب و ناتو در توسعه به شرق، تزلزل در معاهدات خلع سلاح و کنترل تسلیحات، توسعه کمی و کیفی سلاح‌های کشتار جمعی، سوء استفاده برخی قدرت‌ها از گسل‌های موجود و شکاف‌های اجتماعی و قومیتی جهت تضعیف حاکمیت ملی کشور‌ها، استفاده از ابزار تروریسم در جنگ‌ها و شکل گیری تروریسم ترکیبی، بهره گیری از ابزار جنگ اقتصادی و تحریم توسط قدرت‌های سلطه گر و تلاش این قدرت‌ها برای حفظ برتری و هژمونی خود در جهان می‌باشد.

امیر سرتیپ آشتیانی با بیان اینکه بدون تردید بسیاری از بحران‌ها و جنگ‌های چند دهه اخیر به ویژه در عراق، افغانستان، اوکراین و فلسطین نتیجه رویکرد‌ها و سیاست‌های سلطه طلبانه و تمامیت خواهانه غرب و ناتو بوده است، گفت: در مقابل این جریان شاهد ظهور و افزایش تمایلات جدی در برخی کشور‌ها و قدرت‌های نوظهور برای دفاع از حقوق، هنجار‌ها و ارزش‌های ملی و بین المللی نظیر عدالت، استقلال، برابری، صلح و امنیت از طریق همکاری جمعی و حرکت به سمت یک نظام مستقل و عادلانه هستیم و اگر بخواهیم واقع بینانه قضاوت نماییم؛ نقش سازمان همکاری شانگ‌های در شکل گیری این روند بسیار حائز اهمیت می‌باشد. بدون تردید سازمان همکاری شانگ‌های به سبب برخورداری از ظرفیت‌های متنوع و گسترده اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی نظامی و امنیتی با طی کردن مسیری هوشمندانه؛ اکنون به یک نهاد تأثیرگذار و نقش آفرین در روند‌های جهانی و به ویژه ایجاد سازوکار‌های چند جانبه گرایی و نیز به محل رجوع بسیاری از کشور‌های جهان تبدیل شده است.

پاکسازی تروریسم از درون جغرافیای سازمان شانگ‌های یک اولویت است

وزیر دفاع با بیان اینکه پدیده تروریسم در حال حاضر به یک معضل اساسی در جهان تبدیل شده است، اظهار داشت: از آن جا که یکی از اهداف راهبردی سازمان همکاری شانگ‌های مقابله با تمامی مظاهر تروریسم و ریشه‌های آن است؛ انتظار میرود مقابله جدی و عملی با این پدیده بیش از گذشته در دستور کار سازمان قرار گیرد و در همین رابطه با توجه به وقوع اتفاقات تلخ و ناگوار ناشی از اقدامات گروه‌های تروریستی در جغرافیای امنیتی سازمان همکاری شانگ‌های به ویژه در طول یک سال گذشته؛ معتقدیم پاکسازی تروریسم از درون جغرافیای سازمان به عنوان یک اولویت جهت حفظ و توسعه بیشتر اعتماد، دوستی و حسن همجواری متقابل بین کشور‌های عضو از طریق رایزنی مداوم بهره گیری از ظرفیت‌های مشترک و تبادل تجربیات و اطلاعات یک اصل و الزام راهبردی به شمار می‌رود.

سرتیپ ستاد محمدرضا آشتیانی ادامه داد: نکته حائز اهمیت در مبارزه با تروریسم؛ شناخت ریشه‌ها، دلایل، آموزه‌های فکری و معرفتی، روش‌ها، تاکتیک‌ها، حامیان و منابع مالی از جمله استفاده از رمز ارز‌ها است. گرچه تروریسم ریشه در جهل، عقب ماندگی افراط گرایی، تبعیض و بی عدالتی دارد، لکن امروزه شاهد خروج تروریسم از وضعیت سنتی و نقش آفرینی در اشکال جدید به عنوان یک ابزار قدرتمند برای برخی از قدرت‌های جهانی در جنگ‌های نوین و ترکیبی می‌باشیم علاوه بر این به موازات تروریسم سخت؛ شاهد نوعی از تروریسم نرم تحت عنوان تروریسم اقتصادی هستیم که میتوان نمونه‌های بکارگیری آن را توسط نظام سلطه علیه برخی از اعضاء سازمان همکاری شانگ‌های در قالب اعمال تحریم‌های یک جانبه و چند جانبه مشاهده کرد.

امیر سرتیپ آشتیانی با اشاره به آموزه‌های دین مبین اسلام بر پرهیز از افراط گرایی و رفتار‌های خشونت آمیز و همچنین توجه به حقوق بشر و رعایت اخلاق انسانی افزود: جمهوری اسلامی ایران نه تنها خود قربانی تفکرات تکفیری تروریستی مورد حمایت غرب و ناتو میباشد؛ بلکه در عرصه مقابله با این تفکرات پیشرو بوده و هزینه‌های مادی و معنوی زیادی در این خصوص متحمل شده و سربازان و فرماندهان عزیزی مانند سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی را تقدیم مردم امنیت منطقه و جهان نموده است.

وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران تلاش مجدد و مستمر قدرت‌های شکست خورده در افغانستان برای بازیابی و احیاء گروه‌های تروریستی مانند داعش را یک تهدید بزرگ برای جغرافیای امنیتی شانگ‌های بر شمرد و گفت: یکی از اولویت‌های مهم سازمان می‌بایست تمرکز جدی بر مسایل مختلف افغانستان باشد. بدیهی است حمایت از سازوکار‌های مبتنی بر مشارکت همه اقوام، گروه‌ها و مذاهب در تعیین سرنوشت میبایست در دستور کار قرار گیرد.

آمادگی داریم دانش و تجربیات در حوزه مبارزه با تروریسم را در اختیار سایر اعضاء قرار دهیم

امیر سرتیپ آشتیانی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران با برخورداری از تاریخ فرهنگ حوزه تمدنی و موقعیت راهبردی و همچنین ظرفیت‌های مختلف ژئوپلیتیکی خود میتواند هم راستا با سایر کشور‌های عضو در تحقق اهداف سازمان به ویژه در حوزه‌های نظامی و امنیتی مؤثر باشد افزود: نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران برای توسعه و تعمیق مناسبات دفاعی و نظامی با کشور‌های عضو سازمان در قالب همکاری‌های دو و چند جانبه امادگی کامل دارند و در همین رابطه با توجه به تجربیات ارزشمند جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم در منطقه، آمادگی داریم توانمندی، دانش و تجربیات خود در حوزه مبارزه با تروریسم را در اختیار سایر اعضاء قرار دهیم.

وزیر دفاع ایران ادامه داد: با توجه به برگزاری رزمایش‌های مرکب دریایی میان جمهوری اسلامی ایران و برخی از اعضای سازمان همکاری شانگ‌های نظیر روسیه و چین و با مشارکت برخی دیگر از اعضای سازمان امیدواریم با توجه به جایگاه دریا در اقتصاد جهانی و نیز با مشارکت همه اعضاء شاهد ایجاد کمربند امنیت دریایی شانگ‌های که ضامن تبدیل اقیانوس هند به یک آبراهه امن بین المللی است، باشیم در اجلاس سال گذشته اشاره کردم که پیام ثابت و همیشگی دکترین دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران پیام صلح، ثبات دوستی و امنیت برای کشور‌های همسایه منطقه و جهان است. در این چهارچوب همکاری‌های دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران و سازمان همکاری شانگ‌های می‌تواند حوزه‌های مختلفی مانند تبادل اطلاعات و تجربیات در مقابله موثر با تروریسم، افراط گرایی و تجزیه طلبی رزمایش‌های مشترک، همکاری‌های آموزشی، مبارزه با قاچاق کالا و مواد مخدر، جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی و تشدید بحران آوارگان، مقابله با تهدیدات نوظهور جنگ‌های اطلاعاتی و شناختی و جرایم سایبری و بسیاری دیگر را شامل گردد.

پیشنهادات وزیر دفاع برای تقویت ظرفیت‌ها و قابلیت‌های سازمان شانگ‌های

سرتیپ ستاد محمدرضا آشتیانی با اشاره به پیشنهاد‌های اجلاس گذشته افزود: مایلم در این اجلاس نیز پیشنهاداتی را برای تقویت ظرفیت‌ها و قابلیت‌های سازمان مطرح نمایم که امیدوارم سازوکار‌ها و زمینه‌های تحقق آن به شکل مناسبی فراهم گردد؛

۱ -تاسیس مرکز تحقیقات ضد تروریسم و برگزاری نشست‌های منظم به منظور تقویت تفاهم و ایجاد گفتمان مشترک و همچنین تبادل تجربیات و دستاورد‌های مشترک

۲-ضرورت تدوین سازوکار مناسب برای همکار‌های مشترک سازمان جهت مقابله با تهدیدات نوظهور از جمله دفاع مشترک سایبری و منظومه‌های ماهواره‌ای نظیر اسپیس ایکس) مقابله با استفاده از رمزارز‌ها در جهت تامین مالی از اقدامات تروریستی و سایر اقدامات مورد نیاز

۳-ایجاد یک سامانه مشترک امن و سریع جهت تبادل اطلاعات میان اعضاء در چهارچوب یک مرکز امنیت اطلاعات؛ در این رابطه ج. ا. ایران آمادگی خود را در جهت ایجاد این سامانه و مرکز اعلام می‌نماید.

۴-آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری رزمایش مشترک ضد تروریسم در سال ۲۰۲۵ و همچنین برگزاری یک سمینار و نشست علمی جهت بررسی ابعاد مختلف تروریسم؛

۵-تشکیل ساختار و یا کارگروه صنایع دفاعی میان اعضاء با هدف تقویت همکاری و تجمیع توانمندی‌ها برای مقابله با تهدیدات پیش رو به ویژه مقابله با تهدیدات امنیتی و تروریستی

منبع: خبرگزاری فارس

دیگر خبرها

  • پویش مجازی «خاطره ای از معلمم» در البرز اجرا می‌شود
  • عضو کانال‌های فضای مجازی صداوسیمای گلستان شوید
  • پیام تبریک کاظمی‌پور درپی تاریخ‌سازی بانوی دوومیدانی‌کار ایران
  • پیام تبریک کاظمی‌پور درپی تاریخ‌سازی بانوی ملی‌پوش تیم دوومیدانی ایران
  • ایران به هاب ترانزیت داده نزدیک می‌شود؟
  • وزیر ارتباطات: معافیت مالیاتی کسب و کارهایی که از سکوهای داخلی استفاده کنند
  • وزیر دفاع: پاسخ ایران به اسرائیل هشداری محدود و پرهیز از گسترش درگیری بود
  • رسانه ملی و لزوم توجه به تکنیک‌های خبری رسانه‌های معاند
  • معافیت مالیاتی کسب و کارهایی که از سکوهای داخلی استفاده کنند
  • کسب درآمد از ایتا ممکن شد! (راه های کسب درآمد از ایتا)